Nutridrink Protein Omega 3 to O…MEGA wsparcie dla pacjentów onkologicznych
Autor: Redakcja Akademii Nutricia Data materiału: 05/07/2023
Nutridrink Protein Omega 3 został specjalnie opracowany w celu zaspokojenia szczególnych potrzeb żywieniowych pacjentów z niedożywieniem związanym z chorobą nowotworową lub zagrożonych takim niedożywieniem.
Nutridrink Protein Omega 3 należy włączyć w momencie diagnozy choroby onkologicznej1:
• żeby uniknąć ryzyka przerwania terapii2
• żeby uniknąć ryzyka opóźnień w zaplanowanej terapii2.
PAMIĘTAJ: Bez żywienia nie ma leczenia33*.
Niedożywienie u pacjentów onkologicznych to częsty problem
Pacjenci z nowotworami często (30-85%) doświadczają niedożywienia i/lub kacheksji w wyniku choroby (np. zmiany w metabolizmie energii i białek, zwiększony spoczynkowy wydatek energetyczny) i jej leczenia (np. zmiany odczuwania smaku, nudności, słaby apetyt)3-13. Obniżone spożycie pokarmów oznacza, że pacjenci z chorobą nowotworową często mają niedobór i/lub przyjmują niedostateczną ilość energii i wielu kluczowych makro- i mikroelementów, co może skutkować znaczną utratą masy ciała, utratą beztłuszczowej masy ciała (kacheksja) i pogorszeniem funkcji fizjologicznych.
Co gorsza, u ponad 50% chorych onkologicznych występuje zapalenie ogólnoustrojowe14, które przyśpiesza rozwój niedożywienia, w tym kacheksji nowotworowej właśnie wtedy, gdy pacjenci powinni być najsilniejsi.
Leczenie żywieniowe jest integralną częścią leczenia onkologicznego i wiąże się z poprawą wyników klinicznych pacjenta4
Eksperci w różnych wytycznych naukowych dotyczących onkologii podkreślają znaczenie wczesnego zapobiegania rozwojowi niedożywienia, w celu wsparcia prowadzonego leczenia m.in. chemioterapii, radioterapii, operacji chirurgicznej, co może przełożyć się na uzyskanie lepszych wyników i większą skuteczność prowadzonej terapii. Strategia leczenia żywieniowego opiera się m.in. na poradnictwie żywieniowym i stosowaniu żywności medycznej4.
Wykazano, że preparaty do żywienia medycznego poprawiają spożycie składników odżywczych u chorych na nowotwory20, a poprzez to wywierają korzystny wpływ na:
• masę ciała21
• niższy całkowity odsetek powikłań22
• mniej zakłóceń i/lub przerw w leczeniu23,24
• zwiększoną przeżywalnością25-27.
Nutridrink Protein Omega 3 to O…MEGA wsparcie dla pacjentów onkologicznych
Nutridrink Protein Omega 3 to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego (ang. Food for Special Medical Purposes, FSMP) opracowana specjalnie z myślą o pacjentach z niedożywieniem związanym z chorobą nowotworową lub zagrożonych takim niedożywieniem, a jego skład uwzględnia wytyczne ESPEN i ESMO 28,29.
Nutridrink Protein Omega 3 to preparat o dużej zawartości białka: 18 g oraz energii: 306 kcal, który zawiera w swoim składzie wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 z oleju rybiego: 1,1 g EPA oraz 0,7 g DHA. Nutridrink Protein Omega 3 dostarcza również dużą ilość witaminy D: 9,8 μg oraz inne witaminy, składniki mineralne i pierwiastki śladowe, a wszystko to w najmniejszej butelce 125 ml**.
Dodatkowo, Nutridrink Protein Omega 3 dostępny jest w gamie smaków dostosowanych do preferencji pacjentów z chorobami nowotworowymi: rześki smak truskawkowo-malinowy i rześki smak mango-brzoskwinia.
Proponowane stosowanie: 2 butelki dziennie przez min. 14 dni***
Nutridrink Protein Omega 3 odżywia i dzięki temu wspiera leczenie pacjentów onkologicznych.
Nutridrink Protein Omega 3 to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego u pacjentów z chorobą nowotworową z niedożywieniem lub ryzykiem niedożywienia z nią związanym. Do stosowania pod nadzorem lekarza.
* Dotyczy pacjentów, u których ze względu na stan kliniczny konieczne jest zastosowanie żywienia medycznego.
**Spośród innych wysokobiałkowych, wysokoenergetycznych produktów do żywienia medycznego zawierających kwasy tłuszczowe Omega-3 oraz witaminę D dostępnych na polskim rynku (05/2023).
*** Zalecane stosowanie 1-2 butelki dziennie przez minimum 14 dni. Wsparcie żywieniowe powinno być zalecone przez lekarza w takiej ilości i na tak długo jak pacjent tego potrzebuje (najlepiej przez cały okres trwania leczenia).
Referencje:
- Kłęk S. Leczenie żywieniowe w onkologii. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2020.
- Kapała, A. et al. Nutritional Care in Patients with Head and Neck Cancer during Chemoradiotherapy (CRT) and Bioradiotherapy (BRT) Provides Better Compliance with the Treatment Plan. Cancers 2021, 13, 2532\
- Fearon, et al. Lancet Oncol, 2011;12(5):489-95.
- Arends, et al. Clin Nutr, 2017;36:1187-96.
- Baracos, V, et al. Nat Rev Dis Primers, 2018;4:17105
- Argilés JM, et al. Nat Rev Cancer. 2014 Nov;14(11):754-62.
- Vanhoutte G, et al. BMJ Open Gastroenterol. 2016;18;3(1):e000097.
- Spotten et al. Ann Oncol, 2017;28(5):969-84.
- Nejatinamini, et al. Nutr Cancer, 2017;70(3):474-82.
- Nejatinamini, et al. Nutrients. 2018;10(9): 1236.
- Churilla TM, et al. BMJ Open. 2011;1(2):e000397.
- Ströhle A, et al. Oncology Reports. 2010;24(4):815-28.
- Mardas, et al. Support Care Cancer. 2015 ;24(6):2619-25.
- Muscaritoli, et al. Oncotarget. 2017;8(45):79884-96.
- Silver, et al. Head Neck. 2007;29(10):893-900.
- Anjanappa M, et al. Tech Innov Patient Support Radiat Oncol. 2020;9;16:50-7.
- Ryan AM, et al. Proc Nutr Soc. 2016:1-13.
- Daly LE, et al. Proc Nutr Soc. 2018;77(2):135-51.
- Bozzetti F. Ann Oncol. 2017;28(9):2107-18.
- Ukovic B, Porter J. Supp Care Cancer. 2020, 28(10):4575-83.
- de van der Schueren MAE, et al. Ann Oncol. 2018;29(5):1141-53.
- Ma Y-j, et al. Nutr Cancer. 2016;68(4):568-76.
- Cereda E, et al. Radiother Oncol. 2018;126(1):81-8.
- Huang S, et al. Oral Oncol 2020;111:105025.
- van der Werf A, et al. Clin Nutr. 2020;39(10):3005-13.
- Cox S, et al. Br J Cancer. 2016;115(2):172-7.
- Tondulli L, et al. Radiother Onc. 2019;132:73.
- Arends J, et al. ESMO Open. 2021;6(3):100092.
- Arends J, et al. Clin Nutr. 2017;36(1):11-48.
- Calder PC. Br J Clin Pharmacol. 2013;75(3):645-62.
- Strohle, et al. Oncol Rep. 2010 ;24(4) : 815-28
- Mardas, et al. Supp Care Cancer. 2015 ;24(6) :2619-25
- Arends J. et al. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clinical Nutrition, 2017, 36, 11-48.