Strona główna / Onkologia / Wiedza / Nutridrink Protein Omega 3 to O…MEGA wsparcie dla pacjentów onkologicznych

Nutridrink Protein Omega 3 to O…MEGA wsparcie dla pacjentów onkologicznych

Autor: Redakcja Akademii Nutricia Data materiału: 05/07/2023

Spis treści:

Nutridrink Protein Omega 3 został specjalnie opracowany w celu zaspokojenia szczególnych potrzeb żywieniowych pacjentów z niedożywieniem związanym z chorobą nowotworową lub zagrożonych takim niedożywieniem. 

Nutridrink Protein Omega 3 należy włączyć w momencie diagnozy choroby onkologicznej1:

• żeby uniknąć ryzyka przerwania terapii2
• żeby uniknąć ryzyka opóźnień w zaplanowanej terapii2.

PAMIĘTAJ: Bez żywienia nie ma leczenia33*. 


Niedożywienie u pacjentów onkologicznych to częsty problem

Pacjenci z nowotworami często (30-85%) doświadczają niedożywienia i/lub kacheksji w wyniku choroby (np. zmiany w metabolizmie energii i białek, zwiększony spoczynkowy wydatek energetyczny) i jej leczenia (np. zmiany odczuwania smaku, nudności, słaby apetyt)3-13. Obniżone spożycie pokarmów oznacza, że pacjenci z chorobą nowotworową często mają niedobór i/lub przyjmują niedostateczną ilość energii i wielu kluczowych makro- i mikroelementów, co może skutkować znaczną utratą masy ciała, utratą beztłuszczowej masy ciała (kacheksja) i pogorszeniem funkcji fizjologicznych.

Co gorsza, u ponad 50% chorych onkologicznych występuje zapalenie ogólnoustrojowe14, które przyśpiesza rozwój niedożywienia, w tym kacheksji nowotworowej właśnie wtedy, gdy pacjenci powinni być najsilniejsi.


Leczenie żywieniowe jest integralną częścią leczenia onkologicznego i wiąże się z poprawą wyników klinicznych pacjenta4

Eksperci w różnych wytycznych naukowych dotyczących onkologii podkreślają znaczenie wczesnego zapobiegania rozwojowi niedożywienia, w celu wsparcia prowadzonego leczenia m.in. chemioterapii, radioterapii, operacji chirurgicznej, co może przełożyć się na uzyskanie lepszych wyników i większą skuteczność prowadzonej terapii. Strategia leczenia żywieniowego opiera się m.in. na poradnictwie żywieniowym i stosowaniu żywności medycznej4.


Wykazano, że preparaty do żywienia medycznego poprawiają spożycie składników odżywczych u chorych na nowotwory20, a poprzez to wywierają korzystny wpływ na:

masę ciała21

niższy całkowity odsetek powikłań22

mniej zakłóceń i/lub przerw w leczeniu23,24

zwiększoną przeżywalnością25-27.

Nutridrink Protein Omega 3 to O…MEGA wsparcie dla pacjentów onkologicznych 

Nutridrink Protein Omega 3 to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego (ang. Food for Special Medical Purposes, FSMP) opracowana specjalnie z myślą o pacjentach z niedożywieniem związanym z chorobą nowotworową lub zagrożonych takim niedożywieniem, a jego skład uwzględnia wytyczne ESPEN i ESMO 28,29.

Nutridrink Protein Omega 3  to preparat o dużej zawartości białka: 18 g oraz energii: 306 kcal, który zawiera w swoim składzie wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3  z oleju rybiego: 1,1 g EPA oraz 0,7 g DHA. Nutridrink Protein Omega 3 dostarcza również dużą ilość witaminy D: 9,8 μg oraz inne witaminy, składniki mineralne i pierwiastki śladowe, a wszystko to w najmniejszej butelce 125 ml**.

Dodatkowo, Nutridrink Protein Omega 3 dostępny jest w gamie smaków dostosowanych do preferencji pacjentów z chorobami nowotworowymi: rześki smak truskawkowo-malinowy i rześki smak mango-brzoskwinia.

Proponowane stosowanie: 2 butelki dziennie przez min. 14 dni***


Nutridrink Protein Omega 3 odżywia i dzięki temu wspiera leczenie pacjentów onkologicznych.

Nutridrink Protein Omega 3 to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego u pacjentów z chorobą nowotworową z niedożywieniem lub ryzykiem niedożywienia z nią związanym. Do stosowania pod nadzorem lekarza.


* Dotyczy pacjentów, u których ze względu na stan kliniczny konieczne jest zastosowanie żywienia medycznego. 

**Spośród innych wysokobiałkowych, wysokoenergetycznych produktów do żywienia medycznego zawierających kwasy tłuszczowe Omega-3 oraz witaminę D dostępnych na polskim rynku (05/2023).

*** Zalecane stosowanie 1-2 butelki dziennie przez minimum 14 dni. Wsparcie żywieniowe powinno być zalecone przez lekarza w takiej ilości i na tak długo jak pacjent tego potrzebuje (najlepiej przez cały okres trwania leczenia).

Referencje:

  1. Kłęk S. Leczenie żywieniowe w onkologii. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2020.
  2. Kapała, A. et al. Nutritional Care in Patients with Head and Neck Cancer during Chemoradiotherapy (CRT) and Bioradiotherapy (BRT) Provides Better Compliance with the Treatment Plan. Cancers 2021, 13, 2532\
  3. Fearon, et al. Lancet Oncol, 2011;12(5):489-95.
  4. Arends, et al. Clin Nutr, 2017;36:1187-96.
  5. Baracos, V, et al. Nat Rev Dis Primers, 2018;4:17105
  6. Argilés JM, et al. Nat Rev Cancer. 2014 Nov;14(11):754-62.
  7. Vanhoutte G, et al. BMJ Open Gastroenterol. 2016;18;3(1):e000097.
  8. Spotten et al. Ann Oncol, 2017;28(5):969-84.
  9. Nejatinamini, et al. Nutr Cancer, 2017;70(3):474-82.
  10. Nejatinamini, et al. Nutrients. 2018;10(9): 1236.
  11. Churilla TM, et al. BMJ Open. 2011;1(2):e000397.
  12. Ströhle A, et al. Oncology Reports. 2010;24(4):815-28.
  13. Mardas, et al. Support Care Cancer. 2015 ;24(6):2619-25.
  14. Muscaritoli, et al. Oncotarget. 2017;8(45):79884-96.
  15. Silver, et al. Head Neck. 2007;29(10):893-900.
  16. Anjanappa M, et al. Tech Innov Patient Support Radiat Oncol. 2020;9;16:50-7.
  17. Ryan AM, et al. Proc Nutr Soc. 2016:1-13.
  18. Daly LE, et al. Proc Nutr Soc. 2018;77(2):135-51.
  19. Bozzetti F. Ann Oncol. 2017;28(9):2107-18.
  20. Ukovic B, Porter J. Supp Care Cancer. 2020, 28(10):4575-83.
  21. de van der Schueren MAE, et al. Ann Oncol. 2018;29(5):1141-53.
  22. Ma Y-j, et al. Nutr Cancer. 2016;68(4):568-76.
  23. Cereda E, et al. Radiother Oncol. 2018;126(1):81-8.
  24. Huang S, et al. Oral Oncol 2020;111:105025.
  25. van der Werf A, et al. Clin Nutr. 2020;39(10):3005-13.
  26. Cox S, et al. Br J Cancer. 2016;115(2):172-7.
  27. Tondulli L, et al. Radiother Onc. 2019;132:73.
  28. Arends J, et al. ESMO Open. 2021;6(3):100092.
  29. Arends J, et al. Clin Nutr. 2017;36(1):11-48.
  30. Calder PC. Br J Clin Pharmacol. 2013;75(3):645-62.
  31. Strohle, et al. Oncol Rep. 2010 ;24(4) : 815-28
  32. Mardas, et al. Supp Care Cancer. 2015 ;24(6) :2619-25
  33. Arends J. et al. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clinical Nutrition, 2017, 36, 11-48.