Strona główna / Dzieci z alergią / Wiedza / Synbiotyk - innowacja w leczeniu ABMK

Synbiotyk - innowacja w leczeniu ABMK

Występowanie alergii pokarmowej u małych dzieci z roku na rok rośnie. Szacuje się, że alergia na białko mleka krowiego jest jedną z najczęstszych alergii pokarmowych. Dodatkowo w tej grupie dzieci możliwe jest wystąpienie innej choroby alergicznej lub wystąpienie marszu alergicznego. Rodzaj mikroflory może mieć wpływ na występowanie choroby alergicznej lub jej trwanie u pacjenta. Przedstawiana praca podsumowywuje dostępne badania naukowe dotyczące alergii na białko mleka krowiego.

Rozwój flory jelitowej w pierwszym roku życia ma duże znaczenie dla przyszłego rozwoju i dojrzewania układu odpornościowego. Dostępne badania naukowe wykazały różnicę pomiędzy mikrobiotą jelitową u niemowląt z alergią, a w szczególności z alergią na białko mleka krowiego. Niemowlęta z alergią na białko mleka krowiego wykazują zmniejszoną ilość bakterii Bifidobacterium i Lactobacillus w porównaniu ze zdrowymi niemowlętami. Stosowanie pre- oraz probiotyków wpływa korzystnie na mikroflorę jelitową. Efekt synergistyczny uzyskuje się przy zastosowaniu synbiotyków.

Badacze podkreślają, że w przypadku alergii na białko mleka krowiego idealnym pokarmem dla niemowląt z alergią jest karmienie piersią. W przypadku braku możliwości karmienia piersią zalecane jest stosowanie hydrolizatu znacznego stopnia (eHF), a w przypadku braku efektu terapeutycznego stosowanie mieszanki aminokwasowej. Jeśli chodzi o synbiotyki to w przeprowadzonym badaniu randomizowanym na 90 niemowlętach do 7 miesiąca życia z atopowym zapaleniem skóry, gdzie podawano przez 12 tygodni hydrolizat znacznego stopnia (eHF) wraz z synbiotykiem (mieszanina scGOS i lcFOS i Bifidobacterium breve M-16 V) lub podawano sam hydrolizat.

Stopień nasilenia choroby oceniano poprzez SCORAD. Stwierdzono poprawę wyniku SCORAD u dzieci z AZS związanym z IgE w przypadku stosowania mieszanki wraz z synbiotykiem w porównaniu do grupy bez synbiotyku. Po zastosowaniu synbiotyku wykazano zwiększoną ilość bakterii Bifidobacterium w mikrobiocie. Dodatkowo zaobserwowano zmniejszenie objawów podobnych do astmy w tej grupie pacjentów.

AUTORZY I ŹRÓDŁA

Autor/autorzy opracowania:

lek. Marta Litwińska

Źródło tekstu:

Fox A. i wsp, The potential for pre-, pro- and synbiotics in the management of infants at risk of cow's milk allergy or with cow's milk allergy: An exploration of the rationale, available evidence and remaining questions, World Allergy Organization Journal, 2019 Volume 12, Issue 5, 100034

Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.