PKU Lophlex LQ – co warto wiedzieć o najczęściej wybieranych preparatach PKU**?
Autor: Redakcja Akademia Nutricia Data materiału: 09/11/2022
Preparaty PKU Lophlex LQ firmy Nutricia to produkty
przeznaczone dla pacjentów z fenyloketonurią (PKU) powyżej 4 r.ż., doskonale
znane i doceniane zarówno przez lekarzy, jak i pacjentów. To produkty gotowe do
spożycia, skoncentrowane (z wysoką zawartością równoważnika białka), dostępne w
4 smakach i 2 wielkościach opakowania, dzięki czemu umożliwiają łatwiejsze
dopasowanie diety do codziennych aktywności pacjentów z PKU.
Czym charakteryzują się produkty PKU Lophlex LQ?
- Jedyne preparaty na rynku, które zawierają dodatek soków owocowych oraz DHA**.
- Produkty skoncentrowane w płynie, gotowe do spożycia – największa zawartość równoważnika białka w najmniejszej objętości gotowej do spożycia (20 g równoważnika białka w 125 ml i 10 g w 62,5 ml)**.
- Wartość energetyczna (96 kcal/100 ml) – pozwala na większy udział produktów naturalnych w diecie.
- Zawierają witaminę D (1,2), wapń (3) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) (4,5), gdyż produkty będące ich głównym naturalnym źródłem są wykluczone z diety PKU.
- Nowoczesne, dyskretne opakowanie ułatwia spożycie preparatu poza domem – aż 94% pacjentów doceniło atrakcyjność opakowania i 92% doceniło wygodę stosowania produktów*.
- Dostępne w 4 wersjach smakowych i 2 wielkościach opakowania, co umożliwia łatwiejsze dopasowanie do indywidualnych potrzeb i preferencji.
Żeby dowiedzieć się więcej nt. opinii naszych pacjentów o preparatach PKU Lophlex LQ, przeprowadziliśmy badanie*, które pokazało, że:
- Smak i wygoda stosowania to najważniejsze czynniki, które mają wpływ na odbiór preparatu przez pacjentów. To również najbardziej doceniane przez pacjentów cechy preparatów PKU Lophlex LQ.
- 80% pacjentów stosujących PKU Lophlex LQ pozytywnie ocenia konsystencję tych preparatów.
- Niemalże wszyscy respondenci uważają, że preparaty PKU Lophlex LQ są odpowiednie dla tych, którzy cenią wygodę oraz że to produkty, dzięki którym codzienne zarządzenie dietą jest łatwiejsze.
- Zawartość soków owocowych zachęca ¾ pacjentów do stosowania tych preparatów.
Powyższe czynniki wskazują, że stosowanie preparatów PKU Lophlex LQ może mieć korzystny wpływ na codzienne przestrzeganie zaleceń dietetycznych.
1. Katie E Geiger, David M Koeller, Cary O Harding, Kathleen L Huntington, Melanie B Gillingham. Normal vitamin D levels and bone mineral density among children with inborn errors of metabolism consuming medical food-based diets. Nutr Res. 2016 Jan;36(1):101-8. 2. Serwet Demirdas, et al. Bone health in phenylketonuria: a systematic review and meta-analysis. Orphanet J Rare Dis. 2015; 10:17. 3. Modan-Moses D, Vered I, Schwartz G, Anikster Y, Abraham S, Segev R, Efrati O. Peak bone mass in patients with phenylketonuria. J Inherit Metab Dis 2007; 30:202-8. 4. van Gool,C.J., van Houwelingen,A.C., and Hornstra,G., The essential fatty acid status in phenylketonuria patients under treatment. J Nutr Biochem. 11, 543-547, 2000. 5. Rose,H.J., White,F., MacDonald,A., Rutherford,P.J., and Favre,E., Fat intakes of children with PKU on low phenylalanine diets. J Hum.Nutr Diet. 18, 395-400, 2005.
* Badanie czynników wyboru preparatów białkozastępczych, IQS, 12.2021, N=223
**na podstawie comiesięcznego raportu NFZ, maj 2022
Do stosowania pod nadzorem lekarza. Materiał przeznaczony dla osób mających kwalifikacje w zakresie medycyny, żywienia, farmacji.
Nutricia Polska Sp. z o.o., ul. Bobrowiecka 8, 00-728 Warszawa www.akademianutricia.pl | www.pkuconnect.pl
Serwis konsumencki czynny od poniedziałku do piątku w godz.: 09.00-17:00 pod numerem telefonu: 22 550 01 55
METB/PKU/29/06/2022