play button

Wykład prof. Paula Wischmeyera

Obejrzyj wykład prof. Paula Wischmeyera, profesora anestezjologii i chirurgii oraz dyrektora ds. badań okołooperacyjnych Duke Clinical Research Institute Durham NC w USA o kompleksowej opiece nad pacjentem krytycznie chorym.

W poniższym wykładzie prof. Paul Wischmeyer porusza zagadnienia:

  • Dlaczego wciąż przegrywamy wojnę o jakość życia pacjenta?
  • Co zrobić aby poprawić rokowania pacjentów krytycznie chorych?
  • Kiedy rozpocząć opiekę żywieniową?

WAŻNE BY PAMIĘTAĆ:

  • 1

    Rozpocznij przygotowywanie pacjenta do rekonwalescencji już w dniu przyjęcia na OIT, a nie po jego wypisaniu z oddziału.

  • 2

    Po wypisie zalecaj stosowanie żywienia medycznego przez minimum 6 miesięcy, a najlepiej dłużej.

Poznaj produkty NUTRICIA

Przeczytaj więcej o żywieniu medycznym:

Nutrison Protein Intense

Nutridrink

butelka 125 ml

Wysokoenergetyczna, może stanowić wyłączne źródło pożywienia, wszystkie potrzebne składniki odżywcze skoncentrowane w małej objętości, w najmniejszej butelce (125 ml): 300 kcal i 12 g białka

Dla pacjenta niedożywionego i w ryzyku niedożywienia, przyjmującego pokarm drogą doustną

  • Pacjent przed i po operacji
  • Pacjent po udarze
  • Osoba starsza bez apetytu
Nutrison Protein Intense

Nutrison Protein Intense

butelka Optri: 500 ml

Dieta bardzo wysokobiałkowa, o umiarkowanej kaloryczności, bezbłonnikowa, izoosmolarna, średniołańcuchowe triglicerydy (MCT), formuła P4: zawiera mieszankę polimerycznych białek zwierzęcych i roślinnych podwyższając tym samym wskaźnik aminokwasu ograniczającego

  • pacjenci krytycznie chorzy wymagający wysokiej podaży białka bez zwiększania kaloryczności diety
  • sepsa po dużych operacjach (np. brzusznych)
  • urazy wielonarządowe
  • niewydolność nerek wymagająca ciągłej terapii nerkozastępczej (CRRT)
Nutrison Protein Advance

Nutrison Protein Advance

butelka Optri: 500 ml

Dieta wysokobiałkowa, normokaloryczna, wysokobłonnikowa: unikalna mieszanina błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego z sześciu źródeł, wysoka zawartość pierwiastków śladowych i witamin.

  • urazy wielonarządowe
  • niewydolność oddechowa lub układu krążenia

  • choroby nowotworowe
  • urazy wielonarządowe
  • infekcje o ciężkim przebiegu
  • po udarze w fazie ostrej (do 7 dni)
  • oparzenia

Artykuły

Przeczytaj więcej o żywieniu medycznym

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookies.

Bezwzględnie konieczne pliki cookies

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookies lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookies

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookies

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookies do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.