Strona główna / Onkologia / Wiedza / Składniki immunomodulujące w diecie pacjentów onkologicznych

Składniki immunomodulujące w diecie pacjentów onkologicznych

Autor: Redakcja Akademia Nutricia Data materiału: 12/09/2022

Pacjenci z chorobą nowotworową wykazują niskie spożycie witamin i składników mineralnych, co zwiększa ryzyko wystąpienia ich niedoboru w organizmie.


W diecie chorego onkologicznego niektóre składniki immunomodulujące mają szczególne znaczenie:

Kwasy tłuszczowe Omega-3

Kwasy tłuszczowe Omega-3 są jednym ze składników immunomodulujących, wykazują działanie przeciwzapalne. Odpowiednie spożycie EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy) może przyczyniać się do zmniejszenia nasilenie kacheksji i zwiększenia udziału beztłuszczowej masy ciała, zwiększenia spożycia żywności i stabilizacji masy ciała. Jest to związane z ich wpływem na obniżenie stężenia cytokin prozapalnych w osoczu krwi (m.in. IL-1, IL-6, TNF-α) i zwiększenie tempa obumierania komórek nowotworowych (1). Wytyczne ESPEN wskazują, że u pacjentów z zaawansowaną chorobą nowotworową poddawanych chemioterapii u których istnieje ryzyko utraty masy ciała lub niedożywionych można rozważyć stosowanie kwasów Omega-3 w celu stabilizacji lub poprawy apetytu, spożycia pokarmów, beztłuszczowej masy ciała i masy ciała pacjentów z nowotworem (2). Również ESMO (Europejskie Towarzystwo Onkologii Klinicznej) zaleca, aby pacjentom poddawanym chemioterapii, radioterapii lub chemio-radioterapii oferować wysokobiałkowe doustne preparaty odżywcze wzbogacone o kwasy omega-3 w celu zwiększenia masy ciała, zmniejszenia utraty beztłuszczowej masy ciała i poprawy jakości życia (3). Warto pamiętać, iż ludzki organizm nie ma możliwości syntetyzowania tych kwasów tłuszczowych, dlatego muszą być one dostarczone w odpowiedniej ilości z dietą, co jest szczególnie ważne w przypadku pacjentów onkologicznych, u których spożycie tych kwasów tłuszczowych z dietą jest niskie (4).

Witamina D3

Witamina D to jedną z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, mająca ogromny wpływ na zdrowie człowieka. Wykazano, że wspomaga proliferację i różnicowanie komórek należących do układu immunologicznego, indukuje apoptozę komórek nowotworowych i spowalnia ich namnażanie, zmniejsza stężenie prozapalnych cytokin (IL-1, TNFα) przy jednoczesnym zwiększeniu stężenia cytokin przeciwzapalnych (IL-4, IL-5, IL-10)5. Wyniki badań sugerują, iż niskie stężenie witaminy D we krwi pacjentów onkologicznych związane jest z większym ryzykiem śmiertelności (5).


Piśmiennictwo:

  1. Żywienie w chorobach nowotworowych, red. Szawłowski W. i wsp., PZWL 2020.
  2. Muscaritoli M. i in. ESPEN practical guideline: Clinical Nutrition in cancer, Clinical Nutrition. 2021; 40:2898-2913.
  3. Arends J. i in. Cancer cachexia in adult patients: ESMO Clinical Practice Guidelines. Van der Meij i in. Oral nutritional supplements containing (n-3) polyunsaturated fatty acids affect the nutritional status of patients with stage III non-small cell lung cancer during multimodality treatment J Nutr. 2010; 140(10):1774-80.
  4. Rusińska A. i in. Zasady suplementacji i leczenia witaminą D – nowelizacja 2018 r. Postępy neonatologii, 2018, 24(1).

Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.