O...MEGA wsparcie dla pacjentów onkologicznych w rodzinie NUTRIDRINK
Autor: Redakcja Akademia Nutricia Data materiału: 12/09/2022
Od września 2022 do rodziny produktów Nutridrink dołącza dedykowany pacjentom onkologicznym NUTRIDRINK PROTEIN Omega 3.
Jakie szczególne składniki wspierające pacjentów onkologicznych zawiera Nutridrink Protein Omega 3?
Energia
Nutridrink Protein Omega 3 należy do produktów wysokoenergetycznych i w 1 butelce (125 ml – ilość odpowiadająca objętości połowy standardowej szklanki) dostarcza 306 kcal. W przypadku pacjentów onkologicznych, dzienne zapotrzebowanie na energię może być zwiększone o 100-300 kcal i przy braku pokrycia tego zapotrzebowania zwiększonym spożyciem, może prowadzić do utraty tkanki tłuszczowej w tempie 0,5-1 kg miesięcznie lub masy mięśniowej w tempie 1-2,3 kg miesięcznie (9).
Białko
Nutridrink Protein Omega 3 jest produktem wysokobiałkowym i spośród innych tego typu produktów dostępnych na polskim rynku, zawiera najwyższą ilość białka (18 g) w najmniejszej objętości (125 ml)*.
Białko jest składnikiem, którego podaż - zgodnie z Wytycznymi ESPEN (Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu) w diecie pacjenta onkologicznego, jeśli to możliwe, powinna wynosić 1,5 g/kg masy ciała/dobę - jest to niespełna 2x więcej niż w przypadku normy dla osoby zdrowej (0,8 g/kg masy ciała/dobę).7 Źródłem białka w Nutridrink Protein Omega 3 są białka mleka krowiego (kazeina i serwatka). Kazeina, która tworzy skrzep w kwaśnym środowisku żołądka, jest wolno trawiona i wchłaniania, co powoduje powolny wzrost stężenia aminokwasów, utrzymujący się nawet do kilku godzin po posiłku, wykazuje właściwości antykataboliczne (zmniejszenie rozpadu tkanki mięśniowej). Serwatka z kolei nie tworzy skrzepu (nie koaguluje) w kwaśnym środowisku, szybko się wchłania, powodując szybki i krótkotrwały wzrost stężania aminokwasów, wykazuje właściwości anaboliczne (synteza tkanki mięśniowej). (8)
Kwasy tłuszczowe omega-3
Kwasy tłuszczowe Omega-3 są jednym ze składników immunomodulujących, wykazują działanie przeciwzapalne. Odpowiednie spożycie EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy) może przyczyniać się do zmniejszenia nasilenie kacheksji i zwiększenia udziału beztłuszczowej masy ciała, zwiększenia spożycia żywności i stabilizacji masy ciała. Jest to związane z ich wpływem na obniżenie stężenia cytokin prozapalnych w osoczu krwi (m.in. IL-1, IL-6, TNF-α) i zwiększenie tempa obumierania komórek nowotworowych1. Wytyczne ESPEN wskazują, że u pacjentów z zaawansowaną chorobą nowotworową poddawanych chemioterapii u których istnieje ryzyko utraty masy ciała lub niedożywionych można rozważyć stosowanie kwasów Omega-3 w celu stabilizacji lub poprawy apetytu, spożycia pokarmów, beztłuszczowej masy ciała i masy ciała pacjentów z nowotworem2. Również ESMO (Europejskie Towarzystwo Onkologii Klinicznej) zaleca, aby pacjentom poddawanym chemioterapii, radioterapii lub chemio-radioterapii oferować wysokobiałkowe doustne preparaty odżywcze wzbogacone o kwasy omega-3 w celu zwiększenia masy ciała, zmniejszenia utraty beztłuszczowej masy ciała i poprawy jakości życia3. Warto pamiętać, iż ludzki organizm nie ma możliwości syntetyzowania tych kwasów tłuszczowych, dlatego muszą być one dostarczone w odpowiedniej ilości z dietą, co jest szczególnie ważne w przypadku pacjentów onkologicznych, u których spożycie tych kwasów tłuszczowych z dietą jest niskie (4).
Witamina D3
Witamina D to jedną z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, mająca ogromny wpływ na zdrowie człowieka. Wykazano, że wspomaga proliferację i różnicowanie komórek należących do układu immunologicznego, indukuje apoptozę komórek nowotworowych i spowalnia ich namnażanie, zmniejsza stężenie prozapalnych cytokin (IL-1, TNFα) przy jednoczesnym zwiększeniu stężenia cytokin przeciwzapalnych (IL-4, IL-5, IL-10)5. Wyniki badań sugerują, iż niskie stężenie witaminy D we krwi pacjentów onkologicznych związane jest z większym ryzykiem śmiertelności (6).
Jak stosować Nutridrink Protein Omega 3?
1-2 butelki przez minimum 14 dni. Stosować pod nadzorem lekarza.
Nutridrink Protein Omega 3 odżywia i dzięki temu wspiera leczenie:
- jako przygotowanie do chemio- i radioterapii
- w trakcie i po zakończeniu chemio- i radioterapii
- w okresie okołooperacyjnym
Nutridrink Protein Omega 3 to produkt dla pacjentów onkologicznych, szczególnie w przypadku których ryzyko wystąpienia niedożywienia jest największe, czyli m.in. u pacjentów z nowotworami głowy i szyi, płuca, jelita grubego, żołądka oraz trzustki.
Pismiennictwo:
- Żywienie w chorobach nowotworowych, red. Szawłowski W. i wsp., PZWL 2020.
- Muscaritoli M. i in. ESPEN practical guideline: Clinical Nutrition in cancer, Clinical Nutrition. 2021; 40:2898-2913.
- Arends J. i in. Cancer cachexia in adult patients: ESMO Clinical Practice Guidelines. ESMO Open. 2021; 6(3):100092.
- Van der Meij i in. Oral nutritional supplements containing (n-3) polyunsaturated fatty acids affect the nutritional status of patients with stage III non-small cell lung cancer during multimodality treatment J Nutr. 2010; 140(10):1774-80.
- Rusińska A. i in. Zasady suplementacji i leczenia witaminą D – nowelizacja 2018 r. Postępy neonatologii, 2018, 24(1).
- Kapała A i in. Cross-sectional observational study e Investigation of vitamin D concentration in Caucasian cancer patients. what is the adequate dose of vitamin D for these patients? Clinical Nutrition, 2021; 40, 3852-3858.
- Arends J., et al. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clinical nutrition 2017, 36(1):11-48.
- He T., et al. Slow and fast dietary proteins differentially modulate postprandial metabolism. Int J Food Sci Nutr 2014, 65(3):386-90.
- Kłęk, S. i wsp. Standardy leczenia żywieniowego w onkologii. Nowotwory Journal of Oncology 2015, 65(4):320-337.