Webinar: „Wpływ zastosowania doustnych preparatów odżywczych na wybrane parametry u kobiet z rakiem piersi”
Rak piersi jest najczęstszym nowotworem złośliwym w populacji polskich kobiet. Ostatnie dane z Krajowego Rejestru Nowotworów wskazały, że rocznie diagnozowanych jest 24 000 nowych przypadków.
Głównym, modyfikowalnym czynnikiem ryzyka rozwoju raka piersi jest nadmierna masa ciała, z uwagi na co nowotwór ten jest często pomijany w aspekcie żywienia. Okazuje się jednak, że w tej grupie chorych znajdują się również pacjenci niedożywieni, ze współtowarzyszącą otyłością sarkopeniczną, wymagający specjalnego prowadzenia żywieniowego. Webinar ma na celu uświadomienie ważnej roli wsparcia żywieniowego wysokobiałkowymi doustnymi preparatami odżywczymi u kobiet z rakiem piersi poddanym chemioterapii.
Plan wykładu:
0:00 - 1:02 – Wstęp K. Sadurskiej
1:06 - 1:54 Wstęp do wykładu dr n med. Joanny Grupińskiej
2:00 - 2:41 – Dane epidemiologiczne: Rak piersi i chemioterapia
2:44 - 3:28 – Czynniki ryzyka
3:31 - 9:54 – Chemioterapia i stan odżywienia
9:55 - 12:20 – Skład ciała a dawka chemioterapii
12:24 - 14:22 – Rola albumin w chemioterapii
14:25 - 15:33 – Stan odżywienia kobiet w trakcie leczenia
15:35 - 17:48 – ONS jako element wspomagający chemioterapię
17:50 - 42:57 – Przedstawienie badania, którego celem była ocena wpływu stosowania wsparcia żywieniowego – wysokobiałkowych, doustnych preparatów odżywczych (NDR Protein) na skład ciała oraz wybrane parametry biochemiczne krwi u kobiet z rakiem piersi
43:20 – Pożegnanie