Kwasy tłuszczowe omega-3 w diecie pacjenta onkologicznego
Zapraszamy do obejrzenia webinaru dr n. med. i n. o zdr. Mai Czerwińskiej Rogowskiej, przeprowadzonego dla „Współczesnej dietetyki” pt. "Kwasy tłuszczowe omega-3 w diecie pacjenta onkologicznego - kiedy wspierać pacjentów żywieniem medycznym”.
Webinar jest skierowany dla ekspertów - dietetyków i osób profesjonalnie zajmujących się żywieniem człowieka, którzy chcą widzieć więcej o żywieniu podczas leczenia onkologicznego, w tym w zakresie żywienia medycznego jako elementu leczenia żywieniowego.
Czego dowiesz się na szkoleniu?
- Jakie są źródła i mechanizmy działania kwasów omega-3?
- W jakich ilościach powinny być stosowane u pacjentów onkologicznych?
- Jak omega-3 wpływają na stan zapalny, masę mięśniową i apetyt?
- W jaki sposób wspierają leczenie onkologiczne (chemioterapia, radioterapia, chirurgia)?
- Jakie są aktualne wytyczne ESPEN, ESMO i krajowych towarzystw naukowych?
- Kiedy wdrażać żywienie medyczne z omega-3 i jak je skutecznie stosować?
- Jak wygląda praktyczne zastosowanie ONS z omega-3 na przykładzie pacjenta?
Co w programie?
- Biologiczne znaczenie kwasów omega-3 – synteza, biodostępność i metabolizm.
- Rola kwasów omega-3 w onkologii – mechanizmy przeciwzapalne, wpływ na kacheksję i procesy metaboliczne u pacjentów onkologicznych.
- Stosowania kwasów omega-3 (w tym ONS z omega-3) jako wsparcie leczenia onkologicznego – samo białko to już za mało.
- Rekomendacje kliniczne dotyczące stosowania omega-3 u pacjentów onkologicznych – wytyczne ESPEN, ESMO i polskich towarzystw naukowych.
- Mity na temat stosowania kwasów omega-3.
- Znaczenie żywienia medycznego – interwencja dietetyczna od momentu diagnozy.
Zainteresował Cię ten materiał?
Aby mieć dostęp do dalszej części materiału zaloguj się.
Jeśli nie masz konta - zarejestruj się.