Webinar "Dietetyka onkologiczna w ujęciu praktycznym: Case Study i Wytyczne"
Zapraszamy do obejrzenia webinaru dr n. med. i n. o zdr. Mai Czerwińskiej Rogowskiej, przeprowadzonego dla „Współczesnej dietetyki” pt. "Dietetyka onkologiczna w ujęciu praktycznym: Case Study i Wytyczne”.
Webinar jest skierowany dla ekspertów - dietetyków i osób profesjonalnie zajmujących się żywieniem człowieka, którzy chcą widzieć więcej o żywieniu podczas leczenia onkologicznego, w tym w zakresie żywienia medycznego jako elementu leczenia żywieniowego.
Czego dowiesz się na szkoleniu:
• Jaki jest nowy standard postępowania żywieniowego w onkologii?
• Jak w praktyce realizować założenia diety pacjenta onkologicznego?
• Jak radzić sobie w przypadku pacjentów z nowotworami przewodu pokarmowego?
• Co zrobić w sytuacji pacjentów po resekcjach?
• Czy zawsze należy ściśle trzymać się wytycznych?
Co w programie:
1. Założenia diety pacjenta onkologicznego - czy coś się zmieniło? Czy badania naukowe wykazały przełom w onkologii?
2. Pacjent onkologiczny - założenia diety vs realizacja - czy możemy to poprawić?
3. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Co mówią badania naukowe? Czy każdy pacjent onkologiczny tego potrzebuje?
4. Praktyczne przykłady z "życia gabinetowego" - "trudni" pacjenci z nowotworami żołądka i trzustki. Case study - omówienie przypadków i postępowania u pacjentów
Dr n. med. n. o zdr. Maja Czerwińska - Rogowska, dietetyk kliniczny specjalizujący się w onkologii i zaburzeniach hormonalnych. Od 2015 pracuje w szpitalnym zespole żywieniowym, gdzie zajmuje się przede wszystkim pacjentami niedożywionymi i żywionymi dojelitowo. Autorka licznych publikacji i szkoleń dla dietetyków. Wykładowca Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Prelegentka na konferencjach krajowych i międzynarodowych. Swoją wiedzę popularyzuje nagrywając podcast i pisząc artykuły naukowe i popularnonaukowe (www.drmajaczerwinska.pl).