Dysfagia, czyli trudności z przełykaniem pokarmów lub płynów, to jeden z objawów spotykanych między innymi u pacjentów po udarach, z chorobą Parkinsona, stwardnieniem rozsianym, chorobą Alzheimera czy u chorych po resekcjach guzów i operacjach w okolicach głowy i szyi.
Szacuje się, że 51% pacjentów z dysfagią cierpi z powodu zachłyśnięć – w tym około 20% rozwinie zachłystowe zapalenie płuc3,4. Aż 75% pacjentów z dysfagią cierpi z powodu odwodnienia3,4 a 48% jest niedożywionych3. Śmiertelność w tej grupie pacjentów na skutek powikłań związanych z dysfagią sięga 20%3.
W niniejszym kursie dowiedzą się Państwo czym jest dysfagia, jak diagnozować trudności z przełykaniem u pacjentów oraz jakie formy terapii można zastosować u chorych z tym schorzeniem. Kurs podzielony jest na cztery części, które przedstawiają kompleksowe omówienie przyczyn choroby, możliwą diagnostykę oraz leczenie oraz część praktyczną, która daje możliwość sprawdzenia swojej wiedzy.
1. 1. Oudhuis L., Helmens H. J., Kistemaker C.: Thickeners for dysphagic patients comparison of a new amylase resistant product with four standard starchbased products – in vivo study with healthy volunteers. ESPEN 2: e83. 2007. Oudhuis L., Helmens H. J., BosMA. Thickeners for dysphagic patients comparison of a new amylase resistant product with four standard starchbased products – in vitro study. ESPEN 2: e88; 2007
2. Dodds W. J.: The physiology of swallowing. Dysphagia 3: 171178; 1989
3. Felt P.: Nutritional Management of Dysphagia in the Healthcare Setting. Healthcare Caterer. 2006; Spring 2006. Leibovitz A., Baumoehl Y., Lubart E., Yania A., Platinovitz N. & Segal, R.: Dehydration among longterm care eldery patients withoropharyngeal dysphagia. Gerontology. 2007; 53: 179183
4. Leibovitz A., Baumoehl Y., Lubart E., Yaina A., Platinovitz N. & Segal, R.: Dehydration among longterm care elderly patients with oropharyngeal dysphagia. Gerontology. 2007; 53: 179183.