Strona główna / Intensywna terapia i chirurgia / Webinary i Nagrania / Metabolizm białek w różnych stanach klinicznych - zastanów się na co masz wpływ, dokonaj właściwego wyboru i działaj!

Metabolizm białek w różnych stanach klinicznych - zastanów się na co masz wpływ, dokonaj właściwego wyboru i działaj!

Planując interwencję żywieniową w przypadku pacjentów krytycznie chorych konieczne jest uwzględnienie szeregu czynników, które wpływać będą na faktyczne zapotrzebowanie organizmu chorego na energię i składniki odżywcze. Ważne jest by w procesie tym wziąć pod uwagę zmiany metaboliczne, będące np. odpowiedzią na uraz.

Jak więc zmienia się metabolizm w obliczu ciężkiej choroby? Czy w ostrej fazie choroby krytycznej możliwa jest aktywacja syntezy włókien mięśniowych? Czy skład aminokwasowy białek ostrej fazy różni się o tych budujących mięśnie? I wreszcie: jakie są odległe konsekwencje utraty tkanki mięśniowej? Odpowiedzi na te pytania udziela w swoim wykładzie dr n.med. Karina Stefańska-Wronka.

Dowiecie się Państwo z niego dlaczego wybierając dietę warto sięgać po te zawierające roślinne i zwierzęce źródła białek, a także jakie działania mogą wpływać na zmniejszenie katabolizmu, a w konsekwencji ograniczyć utratę tkanki mięśniowej.

Całośc nagrania:

Odcinki:

1. Metabolizm we wczesnej fazie choroby krytycznej. Dlaczego powinniśmy unikać podaży cukrów prostych wraz z dietą?

2. Katabolizm tkanki mięśniowej w chorobie krytycznej i towarzysząca chorobie oporność anaboliczna.

3. Dlaczego z całych sił walczymy o zachowanie tkanki mięśniowej? "Zmniejszona gęstość tkanki mięśniowej stanowi niezależny czynnik predykcyjny śmiertelności w OIT".

4. Jaka podaż białka i energii wpływa ochronnie na tkankę mięśniową i jest bezpieczna dla pacjentów krytycznie chorych?

5. Dlaczego w leczeniu żywieniowym pacjentów krytycznie chorych różnorodność i jakość białka ma znaczenie?

Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.