Metabolizm białek w różnych stanach klinicznych - zastanów się na co masz wpływ, dokonaj właściwego wyboru i działaj!
Planując interwencję żywieniową w przypadku pacjentów krytycznie chorych konieczne jest uwzględnienie szeregu czynników, które wpływać będą na faktyczne zapotrzebowanie organizmu chorego na energię i składniki odżywcze. Ważne jest by w procesie tym wziąć pod uwagę zmiany metaboliczne, będące np. odpowiedzią na uraz.
Jak więc zmienia się metabolizm w obliczu ciężkiej choroby? Czy w ostrej fazie choroby krytycznej możliwa jest aktywacja syntezy włókien mięśniowych? Czy skład aminokwasowy białek ostrej fazy różni się o tych budujących mięśnie? I wreszcie: jakie są odległe konsekwencje utraty tkanki mięśniowej? Odpowiedzi na te pytania udziela w swoim wykładzie dr n.med. Karina Stefańska-Wronka.
Dowiecie się Państwo z niego dlaczego wybierając dietę warto sięgać po te zawierające roślinne i zwierzęce źródła białek, a także jakie działania mogą wpływać na zmniejszenie katabolizmu, a w konsekwencji ograniczyć utratę tkanki mięśniowej.
Całośc nagrania:
Odcinki: