Serdecznie zapraszamy do obejrzenia cyklu krótkich filmów, w których eksperci udzielają odpowiedzi na pytania dotyczące żywienia pacjenta w różnych obszarach terapeutycznych.
Dlaczego leczenie żywieniowe powinno opierać się na dietach przemysłowych? - dr n.med. i n.o zdr. Maja Czerwińska
Jak skład ciała - zawartość tkanki mięśniowej, wpływa na rokowania pacjenta na różnych oddziałach? - dr n.med. i n.o zdr. Maja Czerwińska
Jakie korzysci może przynieść stosowanie diety opartej na czterech rodzajach białka u pacjentów krytycznie chorych? - dr n. med. Karina Stefańska-Wronka
Jaką dietą żywić pacjentów po udarze z hiperglikemią? Jak postępować w przypadku wahań glikemii w ciężkich udarach? - lek. Dariusz Bednarczyk
Jakie czynniki mogą zaburzać tolerancję żywienia u osób starszych i jak bezpiecznie wdrożyć leczenie żywieniowe w tej grupie pacjentów? - lek. Dariusz Bednarczyk
Czy istnieje konieczność ograniczenia podaży sodu w diecie pacjenta krytycznie chorego przy prawidłowo prowadzonej płynoterapii? Czy u pacjenta poddawanego terapii nerkozastępczej ma to znaczenie? - lek. Tomasz Jaworski
Dlaczego przy przewidywanym dłuższym okresie żywienia dietą przemysłową należy rozważyć założenie PEG? - dr n.med. Piotr Wosiewicz
Żywienie w ostrym zapaleniu trzustki wczoraj i dziś w oparciu o aktualne zalecenia i dane kliniczne - dr n.med. Hubert Zatorski
Zespół ponownego odżywienia (refeeding syndrome) - ocena ryzyka i postępowanie żywieniowe - lek. Katarzyna Golonka
Jakie jest zapotrzebowanie na białko w różnych grupach pacjentów leczonych żywieniowo w warunkach domowych? - mgr Renata Tyrakowska
Jakimi parametrami możemy się posługiwać przy ocenie zmiany metabolizmu pacjenta krytycznie chorego z fazy katabolicznej w anaboliczną? - lek. Jan Wierciński
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie
Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich
wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z
żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie
formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała
odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.
Analityczne pliki cookie
Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności
naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób
odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie
będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej
wydajności.
Personalizujące pliki cookie
Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej
treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do
naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług
mogą nie działać poprawnie.
Pliki cookie do targetowania
Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu
stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych
witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną
identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich
zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego
zainteresowań.
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies.
Pliki cookies umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawnienia działania witryny,
a po uzyskaniu Twojej zgody, umożliwiają nam dokonywanie pomiarów i analiz korzystania z witryny (analityczne
pliki cookie), dostosowywanie witryny do Twoich zainteresowań (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawianie
odpowiednich dla Ciebie informacji oraz reklam (pliki cookie do targetowania).