Kleik, ONS czy głodówka-trudne wybory chirurga
Kleik, ONS czy głodówka-trudne wybory chirurga - dr hab. n. med. prof. UM Przemysław Matras
„Czy dieta cheeseburgerowa sprawdzi się w przygotowaniu pacjenta do operacji? Mimo, że być może smaczna, nie sprawdzi się na dłuższą metę. Liczy się bowiem nie tylko ile kalorii i białka pacjent zje. Dieta musi być kompletna!”
Niedożywienie zwiększa ryzyko powikłań, wydłuża czas hospitalizacji, a co za tym idzie zwiększa koszty leczenia. Stąd ważne jest, aby interwencja żywieniowa wprowadzona została w momencie gdy możemy zapobiegać niedożywieniu, a nie wówczas gdy dojdzie już do jego rozwoju. Zwracają na ten fakt uwagę rekomendacje Towarzystw Naukowych zgodnie z którymi wszelkie działania lecznicze podejmować należy po poprawie stanu odżywienia pacjenta.
Zatem czy w rzeczywistości wybór, przed którym staje chirurg jest trudny? Przy obecnym stanie wiedzy, pytanie, które należy sobie zadawać w przygotowaniu pacjenta do zabiegu brzmieć powinno: kiedy, czym i jak rozpocząć interwencję żywieniową, a nie czy w ogóle jej się podejmować.
Kiedy? – Wcześniej!
Czym? – Dedykowanymi do tego celu produktami!
Jak? – Zgodnie z sytuacją kliniczną pacjenta!
Pełen wykład: