Białko jako fundament odbudowy neuronalnej po udarze mózgu
Autor: dr n. med. Małgorzata Skwierawska, Agata Łyczek Data materiału: 20/03/2025
Jak właściwe żywienie może wpłynąć na jakość życia pacjentów neurologicznych?
Zapraszamy do wysłuchania rozmowy z dr n.med. Małgorzatą Skwierawską, która podzieli się swoją wiedzą na temat znaczenia specjalistycznej opieki żywieniowej w leczeniu pacjentów z chorobami neurologicznymi. Dowiesz się m.in. dlaczego odpowiednia dieta jest kluczowa dla poprawy ich zdrowia i samopoczucia oraz jakie wyzwania wiążą się z jej zapewnieniem.

Występują:
- dr n. med. Małgorzata Skwierawska - specjalistka anestezjologii i intensywnej terapii
- Agata Łyczek - wykładowczyni szkoły modułowej Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN)
Spis treści:
- 02:40 – konsekwencje metaboliczne rozległego udaru mózgu, faza ostra, wczesna choroby krytycznej
- 10:35 – dysfagia jako największe zagrożenie na kolejnym etapie leczenia
- 16:42 – brak leczenia żywieniowego – do czego może prowadzić
- 20:31 – znaczenie rehabilitacji ruchowej i adekwatnego leczenia żywieniowego po udarze mózgu