UNIKALNA KOMPOZYCJA BIOTYKÓW TO KLINICZNIE POTWIERDZONE WSPARCIE DLA UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO1-4
Inspirowane mlekiem matki
HMO
Oligosacharydy prebiotyczne mleka kobiecego (HMO) to trzeci pod względem ilościowym stały składnik mleka matki:
- W pokarmie kobiecym występuje około 200 różnych struktur krótko- i długołańcuchowych oligosacharydów w stosunku 9:1
PREBIOTYKI
Substraty, które są wybiórczo wykorzystywane przez drobnoustroje gospodarza i w ten sposób korzystnie wpływają na jego zdrowie
- scGOS/lcFOS (9:1) – najlepiej przebadana kompozycja oligosacharydów z klinicznie udowodnionymi właściwościami prebiotycznymi
Zainteresował Cię ten materiał?
Aby mieć dostęp do dalszej części materiału zaloguj się.
Jeśli nie masz konta - zarejestruj się.
UNIKALNA KOMPOZYCJA BIOTYKÓW TO KLINICZNIE POTWIERDZONE WSPARCIE DLA UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO1-4
Inspirowane mlekiem matki
HMO
Oligosacharydy prebiotyczne mleka kobiecego (HMO) to trzeci pod względem ilościowym stały składnik mleka matki:
- W pokarmie kobiecym występuje około 200 różnych struktur krótko- i długołańcuchowych oligosacharydów w stosunku 9:1
- W mlekach modyfikowanych mogą znajdować się HiMO czyli oligosacharydy strukturalnie identyczne z ich odpowiednikami w mleku kobiecym
- Obecnie dostępne do dodawania do preparatów dla niemowląt są między innymi 2'-FL i LNnT
2'-FL – najliczniej występujący oligosacharyd HMO w mleku matki
2'-FL wykazuje korzystny wpływ na układ odpornościowy i mikrobiotę jelitową m.in. poprzez działanie prebiotyczne. Wpływa potencjalnie na wzrost bifidobakterii, hamuje wzrost patogenów i wspiera dojrzewanie jelit.
3'-GL – naturalnie obecny w mleku matki
3'GL wzmacnia i chroni barierę jelitową oraz wykazuje aktywność przeciwzapalną.
HiMOs reprezentują interesujący obszar nauki, a dotychczasowe doniesienia są obiecujące i warte dalszego zgłębiania.
PREBIOTYKI
Substraty, które są wybiórczo wykorzystywane przez drobnoustroje gospodarza i w ten sposób korzystnie wpływają na jego zdrowie
- scGOS/lcFOS (9:1) – najlepiej przebadana kompozycja oligosacharydów z klinicznie udowodnionymi właściwościami prebiotycznymi
- Stworzona tak, aby możliwie najlepiej odwzorowywać ilość, różnorodność (więcej niż 100 różnych krótko- i długołańcuchowych struktur w stosunku 9:1) i funkcjonalność oligosacharydów mleka kobiecego
- W > 40 badaniach klinicznych wykazano pozytywny wpływ scGOS/lcFOS (9:1) na mikrobiotę jelitową, układ odpornościowy, zmniejszenie częstości występowania infekcji i poprawę konsystencji stolca
PROBIOTYKI
Żywe drobnoustroje, które podane w odpowiednich ilościach wywierają korzystny wpływ na organizm gospodarza
- Specyficzne szczepy z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium są szeroko stosowane jako probiotyki
- Istnieje wiele badań dotyczących probiotyków, ale korzyści zdrowotne są zależne od szczepu i sytuacji klinicznej
- Niektóre probiotyki mogą zmniejszać ryzyko martwiczego zapalenia jelit u wcześniaków
SYNBIOTYKI
Mieszanina składająca się z żywych drobnoustrojów i substratu/substratów wybiórczo wykorzystywanych przez drobnoustroje gospodarza i korzystnie oddziałujących na jego organizm
- Synbiotyczna mieszanina prebiotyków (scGOS/lcFOS lub scFOS / lcFOS w stosunku 9:1) i szczepu probiotycznego Bifidobacterium breve M-16V wykazała obiecujące wyniki u niemowląt z wysokim ryzykiem alergii i niemowlęta z już rozwiniętą alergią
- Synbiotyczna mieszanina prebiotyków scGOS/lcFOS (9:1) i probiotycznego szczepu Bifidobacterium breve M-16V przywraca opóźnioną kolonizację bifidobakterii oraz wpływa na zmniejszenie udziału potencjalnych patogenów (u niemowląt urodzonych przez cesarskie cięcie)
- Ponadto wykazano, że zastosowanie tej mieszaniny synbiotycznej wpływa na zmniejszenie nasilenia objawów atopowego zapalenia skóry (wg skali SCORAD) u niemowląt, a także redukcję objawów astmopodobnych i ograniczenie stosowania leków na astmę w późniejszym życiu (powyżej 1. roku życia)
POSTBIOTYKI
Preparaty nieożywionych drobnoustrojów i/lub ich składników, korzystnie wpływające na zdrowie docelowego gospodarza
- Większość postbiotyków pochodzi z procesu fermentacji z udziałem bakterii z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Bifidobacterium breve C50 i Streptococcus thermophilus 065 są najczęściej stosowanymi szczepami bakteryjnymi w tym procesie i są źródłem postbiotyków.
- Korzyści związane z zastosowaniem postbiotyków obejmują pozytywny wpływ na dojrzewanie i szczelność bariery jelitowej oraz redukcję objawów kolki niemowlęcej. Niemniej jednak, konkretne korzyści są uzależnione od procesu fermentacji i zastosowanych w niej szczepów.
MODULACJA
MIKROBIOTY
JELITOWEJ
zbliża ją do tej obserwowanej u niemowląt karmionych piersią
Salminen S et al. Infant Formula Supplemented with Biotics: Current Knowledge and Future Perspectives. Nutrients 2020, 12, 1952; doi:10.3390/nu12071952
1. Thibault H et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2004; 39(2): 147-52. 2. Bruzzese E et al. Clinical Nutrition, 2009; 28: 156-161. 3. Arslanoglu S et al. J Nutr, 2008; 138: 1091-5. 4. Rodriguez-Herrera A et al. Nutrients 2019, 11(7), 1530.
BIOTYKI - CO WIEMY?
pobierz materiały
kliknij aby pobrać