Wpływ mikrobioty na rozwój oraz przebieg alergii na białka mleka krowiego (ABMK)
Występowanie alergii pokarmowej u małych dzieci z roku na rok rośnie. Szacuje się, że alergia na białko mleka krowiego jest jedną z najczęstszych alergii pokarmowych. Dodatkowo w tej grupie dzieci możliwe jest wystąpienie innej choroby alergicznej lub wystąpienie marszu alergicznego. Rodzaj mikroflory może mieć wpływ na występowanie choroby alergicznej lub jej trwanie u pacjenta. Przedstawiana praca podsumowywuje dostępne badania naukowe dotyczące alergii na białko mleka krowiego.
Rozwój flory jelitowej w pierwszym roku życia ma duże znaczenie dla przyszłego rozwoju i dojrzewania układu odpornościowego. Dostępne badania naukowe wykazały różnicę pomiędzy mikrobiotą jelitową u niemowląt z alergią, a w szczególności z alergią na białko mleka krowiego. Niemowlęta z alergią na białko mleka krowiego wykazują zmniejszoną ilość bakterii Bifidobacterium i Lactobacillus w porównaniu ze zdrowymi niemowlętami. Stosowanie pre- oraz probiotyków wpływa korzystnie na mikroflorę jelitową. Efekt synergistyczny uzyskuje się przy zastosowaniu synbiotyków.
Badacze podkreślają, że w przypadku alergii na białko mleka krowiego idealnym pokarmem dla niemowląt z alergią jest karmienie piersią. W przypadku braku możliwości karmienia piersią zalecane jest stosowanie hydrolizatu znacznego stopnia (eHF), a w przypadku braku efektu terapeutycznego stosowanie mieszanki aminokwasowej. Jeśli chodzi o synbiotyki to w przeprowadzonym badaniu randomizowanym na 90 niemowlętach do 7 miesiąca życia z atopowym zapaleniem skóry, gdzie podawano przez 12 tygodni hydrolizat znacznego stopnia (eHF) wraz z synbiotykiem (mieszanina scGOS i lcFOS i Bifidobacterium breve M-16 V) lub podawano sam hydrolizat.
Stopień nasilenia choroby oceniano poprzez SCORAD. Stwierdzono poprawę wyniku SCORAD u dzieci z AZS związanym z IgE w przypadku stosowania mieszanki wraz z synbiotykiem w porównaniu do grupy bez synbiotyku. Po zastosowaniu synbiotyku wykazano zwiększoną ilość bakterii Bifidobacterium w mikrobiocie. Dodatkowo zaobserwowano zmniejszenie objawów podobnych do astmy w tej grupie pacjentów.
AUTORZY I ŹRÓDŁA
Autor/autorzy opracowania:
lek. Marta Litwińska
Źródło tekstu:
Fox A. i wsp, The potential for pre-, pro- and synbiotics in the management of infants at risk of cow's milk allergy or with cow's milk allergy: An exploration of the rationale, available evidence and remaining questions, World Allergy Organization Journal, 2019 Volume 12, Issue 5, 100034