Czynniki środowiskowe wpływające na rozwój alergii na pokarmy
Ze względu na narastającą częstość występowania alergii pokarmowych, od lat prowadzone są różne badania, których celem jest znalezienie przyczyn tego rodzaju problemów. Okazuje się, że związek z uczuleniami na pokarmy może mieć skład jelitowej mikrobioty, który jest uzależniony od wielu różnych czynników, ale i… zanieczyszczenia powietrza czy nadmiernej higieny.
W środowisku medycznym od pewnego czasu coraz więcej mówi się o związku pomiędzy składem mikrobioty jelitowej a zdrowiem człowieka. Istnieje wiele doniesień przemawiających za tym, że bytujące w przewodzie pokarmowym drobnoustroje mogą mieć wpływ na ryzyko wystąpienia alergii pokarmowych. W praktyce mikrobiota jelitowa ma m.in. wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego i przez to właśnie nieprawidłowości dotyczące jej składu, określane mianem dysbiozy, mogą zwiększać ryzyko wystąpienia alergii pokarmowych.
Wpływ na skład mikrobioty jelitowej – a przez to również na możliwość wystąpienia uczuleń na pokarmy – ma z kolei wiele różnych czynników. Znaczenie ma chociażby rodzaj porodu – zaobserwowano, że u dzieci urodzonych drogą cięcia cesarskiego kolonizacja bakteryjna jelit zachodzi później, ponadto w przewodzie pokarmowym noworodka dominować mogą wtedy bakterie ze środowiska szpitalnego oraz te bytujące na skórze matki (u dzieci urodzonych siłami natury ma z kolei miejsce kolonizacja jelit przez bytujące w drogach rodnych matki dobroczynne bakterie z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus).
Negatywnie na skład mikrobioty jelitowej wpływać może stosowanie antybiotyków, które doprowadzają do eliminacji z organizmu nie tylko patogennych drobnoustrojów, ale i dobroczynnych bakterii – częste przyjmowanie takich leków może ostatecznie sprzyjać alergiom pokarmowym. Zwraca się w ostatnim czasie uwagę również i na to, że związek z narastaniem częstości uczuleń na pokarmy mogą mieć zanieczyszczenia powietrza, ale i nadmierna higienizacja środowiska.
AUTORZY I ŹRÓDŁA
Autor/autorzy opracowania:
lek. Tomasz Nęcki
Źródło tekstu:
[1] Benedé S. et al.: The rise of food allergy: Environmental factors and emerging treatments, EBioMedicine, 2016 May; 7: 27–34
[2] Benton E.N., Sayes C.M., Environmental Factors Contribute to the
Onset of Food Allergies, J Environ Sci Public Health 2017; 1 (1): 27-43
[3] Bartuzi Z.: Rola flory bakteryjnej jelit w rozwoju alergii na pokarmy. Alergia, 2016, 2: 5-10