Strona główna / Dzieci z alergią / Wiedza / Czynniki środowiskowe wpływające na rozwój alergii na pokarmy

Czynniki środowiskowe wpływające na rozwój alergii na pokarmy

Ze względu na narastającą częstość występowania alergii pokarmowych, od lat prowadzone są różne badania, których celem jest znalezienie przyczyn tego rodzaju problemów. Okazuje się, że związek z uczuleniami na pokarmy może mieć skład jelitowej mikrobioty, który jest uzależniony od wielu różnych czynników, ale i… zanieczyszczenia powietrza czy nadmiernej higieny.

W środowisku medycznym od pewnego czasu coraz więcej mówi się o związku pomiędzy składem mikrobioty jelitowej a zdrowiem człowieka. Istnieje wiele doniesień przemawiających za tym, że bytujące w przewodzie pokarmowym drobnoustroje mogą mieć wpływ na ryzyko wystąpienia alergii pokarmowych. W praktyce mikrobiota jelitowa ma m.in. wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego i przez to właśnie nieprawidłowości dotyczące jej składu, określane mianem dysbiozy, mogą zwiększać ryzyko wystąpienia alergii pokarmowych.

Wpływ na skład mikrobioty jelitowej – a przez to również na możliwość wystąpienia uczuleń na pokarmy – ma z kolei wiele różnych czynników. Znaczenie ma chociażby rodzaj porodu – zaobserwowano, że u dzieci urodzonych drogą cięcia cesarskiego kolonizacja bakteryjna jelit zachodzi później, ponadto w przewodzie pokarmowym noworodka dominować mogą wtedy bakterie ze środowiska szpitalnego oraz te bytujące na skórze matki (u dzieci urodzonych siłami natury ma z kolei miejsce kolonizacja jelit przez bytujące w drogach rodnych matki dobroczynne bakterie z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus).

Negatywnie na skład mikrobioty jelitowej wpływać może stosowanie antybiotyków, które doprowadzają do eliminacji z organizmu nie tylko patogennych drobnoustrojów, ale i dobroczynnych bakterii – częste przyjmowanie takich leków może ostatecznie sprzyjać alergiom pokarmowym. Zwraca się w ostatnim czasie uwagę również i na to, że związek z narastaniem częstości uczuleń na pokarmy mogą mieć zanieczyszczenia powietrza, ale i nadmierna higienizacja środowiska.

AUTORZY I ŹRÓDŁA

Autor/autorzy opracowania:

lek. Tomasz Nęcki

Źródło tekstu:

[1] Benedé S. et al.: The rise of food allergy: Environmental factors and emerging treatments, EBioMedicine, 2016 May; 7: 27–34

[2] Benton E.N., Sayes C.M., Environmental Factors Contribute to the Onset of Food Allergies, J Environ Sci Public Health 2017; 1 (1): 27-43

[3] Bartuzi Z.: Rola flory bakteryjnej jelit w rozwoju alergii na pokarmy. Alergia, 2016, 2: 5-10

Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.