Strona główna / Dzieci z alergią / Wiedza / Co nowego możemy zaproponować pacjentom z ABMK?

Co nowego możemy zaproponować pacjentom z ABMK?

Alergia na białka mleka krowiego (ABMK) stanowi jedną z najczęściej występujących u dzieci alergii – według Lozinsky i wsp. pojawia się ona u od 1,9 do nawet 4,9% noworodków i niemowląt. Podstawową rolę w przypadku zdiagnozowania tej jednostki odgrywa postępowanie żywieniowe – dzieciom z łagodnymi lub umiarkowanymi objawami ABMK podawać należy preparaty mlekozastępcze w postaci hydrolizatów białek mleka krowiego o znacznym stopniu hydrolizy (eHF). W ostatnim czasie na rynku pojawiły się preparaty eHF wzbogacone o dodatkowe składniki, mające dobroczynny wpływ na zdrowie pacjenta.

To, jakie pożywienie otrzymuje dziecko od chwili przyjścia na świat, może decydować o jego stanie zdrowia w przyszłości – pokarm wpływa chociażby na skład dziecięcej flory jelitowej, której rola w rozwoju młodego organizmu jest bardzo ważnaW przypadku pacjentów z alergią na białka mleka krowiego, najistotniejsze jest całkowite wykluczenie ich z diety. Takim dzieciom, w przypadku łagodnych lub umiarkowanych objawów należy podawać mieszanki mlekozastepcze - hydrolizaty o znacznym stopniu hydrolizy. W ostatnim czasie na rynku pojawiły się preparaty eHF wzbogacone o dodatkowe składniki, mające dobroczynny wpływ na dobrostan pacjenta – synbiotyki.

Mianem synbiotyków określa się połączenie probiotyku z prebiotykiem. W składzie niektórych preparatów eHF znajdują się probiotyczne bakterie Bifidobacterium breve oraz krótko- i długołańcuchowe oligosacharydy (scGOS i lcGOS). Obecność wszystkich wymienionych w podawanym dziecku pokarmie może dawać naprawdę wyjątkowo korzystne efekty. W badaniach autorstwa van der Aa i wsp. oceniano efekty zastosowania u małych pacjentów hydrolizatu białek mleka o znacznym stopniu hydrolizy w połączeniu z synbiotykiem. Badacze zaobserwowali, że u dzieci, które otrzymywały tego rodzaju preparat – w porównaniu do pacjentów z grupy kontrolnej – wyraźnie widoczne były różnice w składzie flory jelitowej. Dominowały w niej dobroczynne bakterie z rodzaju Bifidobacterium, mniejszy zaś udział w jej składzie miały patogenne drobnoustroje z rodzaju Clostridium. Jelitowa flora bakteryjna – o czym wspomina się od lat coraz więcej – wpływa na rozwój układu odpornościowego, a nawet i na ryzyko zaburzeń psychicznych w przyszłości, dlatego też oddziaływania mające na celu zapewniać jej właściwy skład – np. podawanie dzieciom preparatów mlekozastępczych z synbiotykiem – są po prostu bardzo ważne.

AUTORZY I ŹRÓDŁA

Autor/autorzy opracowania:

lek. Tomasz Nęcki

Źródło tekstu:

[1] Lozinsky A.C. et al.: Cow’s Milk Protein Allergy from Diagnosis to Management:
A Very Different Journey for General Practitioners and Parents, Children 2015, 2, 317-329; doi:10.3390/children2030317
[2] van der Aa et al.: Effect of a new synbiotic mixture on atopic dermatitis in infants: a
randomized-controlled trial, 2010, Blackwell Publishing Ltd, Clinical & Experimental Allergy, 40 : 795–804

Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.