ŻYWIENIE DOROSŁYCH

Poruszane zagadnienia zawierają informacje na temat leczenia żywieniowego u pacjentów dorosłych.

DOSTĘPNE KURSY:

Dysfagia neurogenna

Dysfagia, czyli trudności z przełykaniem pokarmów lub płynów, to jeden z objawów spotykanych między innymi u pacjentów po udarach, z chorobą Parkinsona, stwardnieniem rozsianym, chorobą Alzheimera czy u chorych po resekcjach guzów i operacjach w okolicach głowy i szyi.

Szacuje się, że 51% pacjentów z dysfagią cierpi z powodu zachłyśnięć – w tym około 20% rozwinie zachłystowe zapalenie płuc3,4. Aż 75% pacjentów z dysfagią cierpi z powodu odwodnienia3,4 a 48% jest niedożywionych3. Śmiertelność w tej grupie pacjentów na skutek powikłań związanych z dysfagią sięga 20%3.

W niniejszym kursie dowiedzą się Państwo czym jest dysfagia, jak diagnozować trudności z przełykaniem u pacjentów oraz jakie formy terapii można zastosować u chorych z tym schorzeniem. Kurs podzielony jest na cztery części, które przedstawiają kompleksowe omówienie przyczyn choroby, możliwą diagnostykę oraz leczenie oraz część praktyczną, która daje możliwość sprawdzenia swojej wiedzy.

1. 1. Oudhuis L., Helmens H. J., Kistemaker C.: Thickeners for dysphagic patients comparison of a new amylase resistant product with four standard starchbased products – in vivo study with healthy volunteers. ESPEN 2: e83. 2007. Oudhuis L., Helmens H. J., BosMA. Thickeners for dysphagic patients comparison of a new amylase resistant product with four standard starchbased products – in vitro study. ESPEN 2: e88; 2007
2. Dodds W. J.: The physiology of swallowing. Dysphagia 3: 171178; 1989
3. Felt P.: Nutritional Management of Dysphagia in the Healthcare Setting. Healthcare Caterer. 2006; Spring 2006. Leibovitz A., Baumoehl Y., Lubart E., Yania A., Platinovitz N. & Segal, R.: Dehydration among longterm care eldery patients withoropharyngeal dysphagia. Gerontology. 2007; 53: 179183
4. Leibovitz A., Baumoehl Y., Lubart E., Yaina A., Platinovitz N. & Segal, R.: Dehydration among longterm care elderly patients with oropharyngeal dysphagia. Gerontology. 2007; 53: 179183.

Zaloguj się aby rozpocząć kurs
AKTUALNOŚCI:

Unikalny kurs na temat dysfagii już dostępny!

AKADEMIA DYSFAGII, czyli dawka wiedzy o tym jak działać kiedy trudności z przełykaniem u pacjentów nabierają realnych kształtów. Kurs został przygotowany przez dr n.med. Annę Czarnuszenko specjalizującą się w diagnostyce i leczeniu dysfagii.

czytaj więcej

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.