ŻYWIENIE DZIECI:

Alergia na białka mleka krowiego

Alergia na białka mleka krowiego (ABMK) jest złożonym schorzeniem z objawami, które mogą prezentować różny obraz kliniczny oraz różnić się stopniem nasilenia, począwszy od pokrzywki i wymiotów aż do upośledzenia wzrastania i rozwoju, dlatego wczesna diagnostyka, trafne rozpoznanie w kierunku ABMK i odpowiednie leczenie jest kluczowe.

Zrealizowanie tego interaktywnego kursu pozwoli Państwu rozpoznawać najczęściej występujące objawy ABMK, rozróżniać reakcje IgE-zależną i IgE-niezależną, upewnić się co do najbardziej odpowiedniego sposobu leczenia oraz wybrać preparaty mlekozastępcze zalecane jako substytut mleka krowiego.

Kurs jest podzielony na 3 części i zawiera: część teoretyczną, przedstawiającą kompleksowe i oparte o badania omówienie przyczyn choroby, możliwą diagnostykę oraz leczenie; część praktyczną, która daje możliwość poszerzenia i sprawdzenia swojej wiedzy dzięki interaktywnym przypadkom klinicznym oraz część wspomagającą leczenie ABMK w praktyce klinicznej.

Zaloguj się aby rozpocząć kurs

Żywienie dojelitowe

Żywienie dojelitowe w warunkach domowych to ważna część procesu terapeutycznego dzieci z różnymi jednostkami chorobowymi np. Mózgowym Porażeniem Dziecięcym. Jest ono w pełni refundowane przez NFZ i daje szansę na lepszy rozwój oraz podniesienie jakości życia pacjenta oraz jego rodziny.

Rodzice pacjentów żywionych dojelitowo w warunkach domowych najczęściej żałują, że zbyt późno rozpoczęli leczenie żywieniowe. Dlatego tak ważne jest by lekarz pediatra posiadał podstawową wiedzę na ten temat, która pozwoli mu skierować pacjenta w odpowiednim czasie do ośrodka zajmującego się leczeniem żywieniowym oraz wesprzeć rodziców w podjęciu tej ważnej decyzji.

Kurs podzielony jest na moduły zawierające podstawy teoretyczne, interaktywne przypadki pacjentów, praktyczne informacje jak skierować pacjenta na żywienie dojelitowe w warunkach domowych oraz przydatne materiały do pobrania.

Prawidłowe rozwiązanie testu weryfikującego wiedzę na końcu szkolenia upoważnia do otrzymania 3 punktów akredytacyjnych certyfikowanych przez Naczelną Izbę Lekarską.

Zaloguj się aby rozpocząć kurs

Produkt refundowany

PRODUKT REFUNDOWANY, WSKAZANIA REFUNDACYJNE, DOKUMENTACJA MEDYCZNA w kontekście diagnostyki i leczenia alergii na białka mleka krowiego.

Jedną z możliwości leczenia ciężkiej alergii na białka mleka krowiego u niemowląt i dzieci jest terapia mieszanką elementarną. Mieszanki elementarne w takim leczeniu są refundowane przez NFZ. Należy jednak pamiętać, że wybierając mieszankę elementarną w diagnostyce i leczeniu, należy dokonać odpowiednich zapisów w dokumentacji medycznej.

Dla kogo przeznaczony jest kurs? Jeśli w swojej codziennej praktyce lekarz postawił sobie przynajmniej jedno z poniższych pytań i nie znalazł, lub nie jest pewien odpowiedzi, ten kurs jest właśnie dla niego.

Jakie są zasady prowadzenia dokumentacji medycznej? Jak wygląda przykładowy zapis? Czy są różnice w dokumentacji pediatry i alergologa? Lekarz jakiej specjalizacji może przepisać produkt refundowany? Jak inicjować lub kontynuować leczenie produktem refundowanym „krok po kroku" i jakie jest dalsze postępowanie? Jakie są zasady refundacji mieszanki elementarnej?

Ukończenie nowego interaktywnego kursu pozwoli Państwu upewnić się co do zasad prawidłowego prowadzenia dokumentacji medycznej w kontekście diagnostyki i leczenia alergii na białka mleka krowiego.

Zaloguj się aby rozpocząć kurs
ŻYWIENIE DOROSŁYCH:

Dysfagia neurogenna

Dysfagia, czyli trudności z przełykaniem pokarmów lub płynów, to jeden z objawów spotykanych między innymi u pacjentów po udarach, z chorobą Parkinsona, stwardnieniem rozsianym, chorobą Alzheimera czy u chorych po resekcjach guzów i operacjach w okolicach głowy i szyi.

Szacuje się, że 51% pacjentów z dysfagią cierpi z powodu zachłyśnięć – w tym około 20% rozwinie zachłystowe zapalenie płuc3,4. Aż 75% pacjentów z dysfagią cierpi z powodu odwodnienia3,4 a 48% jest niedożywionych3. Śmiertelność w tej grupie pacjentów na skutek powikłań związanych z dysfagią sięga 20%3.

W niniejszym kursie dowiedzą się Państwo czym jest dysfagia, jak diagnozować trudności z przełykaniem u pacjentów oraz jakie formy terapii można zastosować u chorych z tym schorzeniem. Kurs podzielony jest na cztery części, które przedstawiają kompleksowe omówienie przyczyn choroby, możliwą diagnostykę oraz leczenie oraz część praktyczną, która daje możliwość sprawdzenia swojej wiedzy.

1. 1. Oudhuis L., Helmens H. J., Kistemaker C.: Thickeners for dysphagic patients comparison of a new amylase resistant product with four standard starchbased products – in vivo study with healthy volunteers. ESPEN 2: e83. 2007. Oudhuis L., Helmens H. J., BosMA. Thickeners for dysphagic patients comparison of a new amylase resistant product with four standard starchbased products – in vitro study. ESPEN 2: e88; 2007
2. Dodds W. J.: The physiology of swallowing. Dysphagia 3: 171178; 1989
3. Felt P.: Nutritional Management of Dysphagia in the Healthcare Setting. Healthcare Caterer. 2006; Spring 2006. Leibovitz A., Baumoehl Y., Lubart E., Yania A., Platinovitz N. & Segal, R.: Dehydration among longterm care eldery patients withoropharyngeal dysphagia. Gerontology. 2007; 53: 179183
4. Leibovitz A., Baumoehl Y., Lubart E., Yaina A., Platinovitz N. & Segal, R.: Dehydration among longterm care elderly patients with oropharyngeal dysphagia. Gerontology. 2007; 53: 179183.

Zaloguj się aby rozpocząć kurs
Serwis Akademia Nutricia wykorzystuje pliki Cookies. Dowiedz się więcej lub zamknij ten komunikat.